avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... banca cesioneaza creditul catre recuperatori
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

banca cesioneaza creditul catre recuperatori

buna seara. in iunie 2008 luat un credit de nevoi personale de la o banca in val de aprox. 20 000 ron pe o perioada de 10 ani, am achitat rate din acest credit pe o perioada de doi ani cate 380 lei lunar insa ulerior aceste rate au devenit foarte grteu de platit ca urmare a unor probleme. am anuntat banca in scris despre eceste lucruri si au fost de acord pentru marirea perioadei de creditare pe 15 ani dar cu o rata mai mica doar cu 10 lei adica rata trebuia sa fie de 3700 fata de 3800 ceea ce mi s-a parut o aberatie. am fost pus din acem moment in situatia de a plati atat cati bani am avut si anume am platit lunar o rata de 250 de lei care a nu a convenit bancii. luna aceasta cand am fost sa platesc acesti bani functionara de la banca mi-a pus in vedere ca nu mai pot plati in contul pe care il aveam la ei si mi-au spus ca ezista un alt cont pe numele meu ce apartine unei firme de recuperare sc kruk srl careia banca i-a concesionat creditul meu. functionara de la banca nu mi-a incasat rata in schimb mi-a trecut pe o foaie contul de la respectiva firma. ulterior am sunat la firma kruk si acestia m-au confirmat ca acest credit este concesionat de catre ei insa mi-au dat un alt cont la care sa achit 21.800 de ron cat mai urgent. apoi am inceput sa tot primesc mes pe telefon cu somatii de plata. As dori sa stiu daca acesti recuperatori fara a incheia cu ei vreun contract ce posibilitate am eu sa stiu ca banii pe care ii voi putea eu da la ei lunar ma vor scadea de la datoria catre banca si daca nu cumva acest fapt reprezinta un abuz din partea acestei firme sa ma someze fara ca eu sa semnez vreo nota scrisa a acestei firme de recuperare.
Cel mai recent răspuns: ContSters174877 , utilizator 22:05, 29 Octombrie 2010
in cazul dumneavoastra s-a realizat o cesiune de creanta intre banca si soc. de recuperari. pentru a fi valabila o cesiune de creanta nu este necasar acordul debitorului cedat (adica acordul dumneavoastra), insa, pentru a va fi opozabila aceast contract este necasar notificarea dumneavoastra prin intermediul executorului judecatoresc. faptul ca doamna de la ghiseu nu v-a primit banii si va dat pe o hartiuta noul cont nu are nici o relevanta. ea trebuia sa va notifice de acest lucru in mod oficial. Efectele care sunt: pana nu sunteti informata oficial prin intermediul executorului dumneavoastra aveti dreptul de a plati in continuare la banca rata dumneavoastra, iar aceasta plata este una valabila. daca platiti soc. de recuperari fara sa fi fost notificata pe calea legala, atunci riscati sa faceti plati unei soc. cade de fapt nu va este creditor.
surprinzator este faptul ca ... consilierii juridici de la banci de obicei au grija sa fie toate formalitatile puse la punct, ma mir cum de in cazul dumneavoastra au fost asa neglijenti... poare s-au lasat in baza ca soc. de recuperari va va notifica, dar cand... cand va pune poprire pe conturi? cred ca ar trebui informati atat banca cat si respectiva societate de demersurile legale ce tb facute astfel incat sa fie in regula si sa puteti plati in mod valabil.
acum daca aceasta societate va poate face si o reesalonare a debitului ar fi si mai bine :) asa ca aveti grija cum negociati, ca, pana la urma, acolo se rezuma totul :D
Buna seara.
Cata vreme ati fi platit ratele la timp in cuantum exact nu-mi explic cum Banca a cesionat contractul societatii de recuperare X.Asa ceva, este contrar mai multor principii de drept.In plus, legat tot de plata la timp, este inadmisibil ca prin acest mecanism juridic Banca sa cesioneze creanta sa rezultata dintr-un contract cu executare succesiva; nu doar logica, ci si bunul simt ne spune, ca ar urma ca si dumneavoastra-debitorul-sa platiti tot in rate societatii de recuperare.
Cand am facut referire la inadmisibil, subliniez din nou ca am in minte situatia in care ratele se platesc la timp si in cuantumul stabilit, si nu situatia de fapt asa cum ati prezentat-o, adica, ratele au fost platite la timp dar nu in cuantumul lor, ci in unul mai mic, cand, au intrat in joc o alta institutie ce a imputatiei platii, adica, banii platiti de dumneavoastra s-au imputat mai intai asupra dobanzilor.
Asadar, pentru ipoteza indeplinirii exacte a obligatiilor, daca ar exista o clauza care ar conferi Bancii puterea de a cesiona creanta, aceasta ar fi una abuziva; cesiunea se poate realiza doar daca s-ar incalca anumite clauze contractuale, altfel acea clauza este una abuziva, fiind sanctionata cu nulitatea.Prin urmare, fiind nula aceasta clauza, orice act ulterior va urma aceeasi soarta.Dumneavoastra nu va inscrieti in aceasta ipoteza, intrucat ati incalcat obligatiile asumate.
Totusi, tine de domeniul fantasticului aritmetic, cum se face ca ati imprumutat suma de 20000 lei iar dupa 2 ani, platind la timp rate, chiar daca mai mici, aveti de platit societatii de recuperare 21.800 lei.
Raman valabile partial opiniile alexandrei cu urmatoarele mentiuni:
1)notificarea vi se poate face nu numai prin executor;
2)din ce reiese nu ati acceptat cesiunea si nici nu vi s-a comunicat dar faceti plati unui subiect de drept aparent; ar trebui (sa luati legatura cu un avocat sau consilier juridic care va este ruda)sa urmati oferta reala de plata facuta Bancii;
3)tot in legatura cu notificarea, alexandra are dreptate ca nu faceti o plata valabila societatii de recuperare.Aceasta intrucat, doar din momentul acestei notificari sunteti obligat sa platiti recuperatorilor de creante (posibil sa intrati in alte nisipuri miscatoare), acesta fiind noul dumneavoastra creditor;
4)notificarea, si ma opresc aici, trebuie sa contina anumite elemente obligatorii, cum ar fi, partile cesiunii, adica sa se stie cine este noul creditor-cu toate datele de identificare, pretul cesiunii si invitatia de buna seama de a face plata noului creditor.
De retinut:
Este fara efect (inopozabila) orice alta modalitate de cunoastere a cesiunii, cata vreme legea este clara (cum ar fi cunoasterea efectiva a cesionarului de catre dumneavoastra prin comunicarea verbala cu functionarul bancar sau platile facute cesionarului).
Nota:
a)poate ar fi utila acceptarea cesiunii de catre dumneavoastra cu conditia de a vi se reduce substantial suma de plata si plata in rate convenabile fara dobanda; luati legatura cu cel care va tot suna;
b) sms-urile nu sunt somatii de plata dar, societatea de recuperari urmareste, de pilda, sa va determine sa faceti plati, intrucat orice plata intrerupe prescriptia; plata este si o recunoastere extrajudiciara pare-mi-se.Daca ati face plati, aceasta intrerupere nu ar opera oricum in cazul dumneavoastra intrucat nu s-au indeplinit formalitatile de opozabilitate.Prin urmare puteti cere restituirea sumelor platite in temeiul imbogatirii fara justa cauza sau al platii nedatorate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionarea creditului de nevoi personale mika21 mika21 Buna ziua, am contractat de la o banca un credit de refinantare pe 10 ani, in 2006, fara giranti si fara garantii. Din 03/ 08 pana in 03/09 nu am avut servici ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta adriana73 adriana73 in luna iulie am primit o notificate cesiune creanta de la kruk prin care mi se comunica ca sa cesiunat o creanta in 2015 de la ing catre ei.am fost la banca ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperari creante triton10 triton10 Buna ziua As dori niste pareri privind urmatoarea situatie : O firma a luat credit de la banca. In urma schimbarilor in situatia economica, nu a mai putut ... (vezi toată discuția)